Vrijwilligersbeleid

Op de algemene ledenvergadering van voorjaar 2024 is een nieuw vrijwilligersbeleid voor AWC aangenomen. Op deze pagina leggen we je uit wat dat inhoudt en waarom we dat gedaan hebben.

Een nieuw vrijwilligersbeleid, maar waarom eigenlijk? 

In de afgelopen jaren blijkt het moeilijk om nieuwe vrijwilligers aan onze mooie club te binden. AWC wil niet meer afhankelijk zijn van een beperkt aantal vrijwilligers die het grootste deel van het werk doen. Met dit nieuwe beleid hopen we dan ook een grotere groep vrijwilligers aan te spreken. We willen vrijwilligerswerk verankeren in de cultuur van onze vereniging!

Op de algemene ledenvergadering is besloten om de ‘Verschilmaker’ route te gaan volgen. We zijn ervan overtuigd dat deze route de vereniging zal laten bloeien en groeien. Samen zorgen we ervoor dat iedereen zich betrokken en welkom voelt. Met als doel een sportieve en inclusieve cultuur te blijven waarin iedereen het beste van zichzelf laat zien.

Samen maken we het verschil!

1. De Verschilmaker route: hoe gaan we dat doen dan? 

We focussen bij de Verschilmaker op twee pijlers: het belang van en het stimuleren van sportief gedrag en het nieuwe vrijwilligersbeleid.

Belang van sportief gedrag

We willen samen een positieve sfeer creëren waarin iedereen zich goed voelt en plezier heeft. We respecteren elkaar en laten zien dat iedereen welkom is. En, we hebben besloten om op een leuke en positieve manier sportieve gedragingen en acties te stimuleren. 

De werkgroep heeft daartoe 5 gedragsregels opgesteld waarop we de focus gaan leggen:

  1. Iedereen is welkom bij AWC
    Bij AWC mag iedereen meedoen, of je nu jong of oud bent, waar je ook vandaan komt, en of je goed of minder goed bent in voetbal. Kom gewoon lekker mee spelen en plezier maken!
  2. Wij laten alle spelers hun spel spelen
    Bij AWC moedigen we een speelstijl aan waarin elke speler de vrijheid heeft om zijn of haar eigen spel te spelen. We geloven in het stimuleren van individuele talenten en het bevorderen van diversiteit op het veld, waardoor een inspirerende en dynamische speelomgeving ontstaat.
  3. Wij gaan zorgvuldig om met onze accommodatie en de materialen
    Bij AWC zorgen we goed voor elkaar, onze spullen en ons terrein. Door zorgvuldig om te gaan met onze voetbalattributen, zoals ballen, doelen, trainingsmaterialen en kleedkamers, maken we het voor iedereen veilig en prettig om bij onze vereniging te zijn. Door zuinig te zijn met onze materialen en ons terrein, dragen we bij aan een gezonde en gastvrije omgeving waarin iedereen zich thuis voelt bij AWC!
  4. Wij behandelen elkaar, de arbitrage en bezoekers met respect
    Bij AWC vinden we respect heel belangrijk. We willen dat iedereen, ook de scheidsrechters en alle andere mensen die bij onze club betrokken zijn, met respect worden behandeld. Als we allemaal respectvol zijn tegen elkaar, voelen we ons allemaal veilig en welkom bij AWC. Zo maken we het voetballen nog leuker voor iedereen!
  5. Wij spreken elkaar aan op verkeerd gedrag
    Bij AWC is het fijn als we elkaar vriendelijk kunnen aanspreken als er iets niet goed gaat. We vinden het belangrijk om goed met elkaar te praten en elkaar te helpen om beter te worden.Zo maken we samen een leuke en veilige plek waar iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt!

Hoe gaan we deze gedragsregels vorm geven?

We gaan werken met teamovereenkomsten. Deze overeenkomsten bevatten afspraken over respect, samenwerking en verantwoordelijkheid. Aan het begin van het seizoen bespreken we deze overeenkomsten met elk team en vragen we ze te ondertekenen waardoor ze deelnemen aan een waarderingssysteem. Hiermee kunnen we als vereniging, teams maandelijks belonen als ze zich aan de afspraken houden en zorgen dat ze aan het eind van het jaar een feestje kunnen vieren. Hierover horen jullie meer gedurende dit seizoen op het moment dat de werkgroep klaar is met haar werk.

2. Nieuw vrijwilligersbeleid

Het optimaliseren van het vrijwilligersbeleid is de tweede belangrijke pijler voor AWC. Uitgangspunt bij het vrijwilligersbeleid is dat ieder lid een bijdrage gaat leveren.  Ons doel is dat elk lid zelf kan kiezen wanneer en welk vrijwilligerswerk hij of zij wil doen, rekening houdend met de behoeften en mogelijkheden van onze vereniging.

Via de teamovereenkomsten gaan we afspraken maken over het vrijwilligerswerk, waarbij het uitgangspunt 6 uur vrijwilligerswerk per spelend lid per jaar is. Voor jeugdleden onder de leeftijd van 16 jaar verwachten we dat de ouders/verzorgers dit overnemen.

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan taken als:

  • bar/keuken dienst;
  • helpen bij het onderhoud van de accommodatie en velden;
  • wedstrijdsecretariaat op wedstrijddagen;
  • assisteren bij de terreinmeesters;
  • werk in sponsor, communicatie, evenementen en andere commissies;
  • etc.

Het vrijwilligerswerk wordt georganiseerd via de Voetbal.nl app. Als je nu naar je Voetbal.nl app gaat, zie je al in de linkerbalk het kopje ‘vrijwilligerstaken’ staan. Je kunt, als proef, alvast kijken of dit werkt in jouw Voetbal.nl app – een voorbeeld staat hieronder. Is dat niet zo? Dan is waarschijnlijk het e-mailadres dat je gebruikt als inlog bij Voetbal.nl niet hetzelfde emailadres als waar je als lid bij AWC mee bent aangemeld. Krijg je dit niet opgelost neem dan contact op met: [email protected].

Wanneer?

We zijn nog druk bezig alle vrijwilligerstaken te bepalen en Voetbal.nl operationeel te krijgen en daarom gaan we nog niet direct aan het begin van het seizoen 2024 – 2025 van start met deze nieuwe aanpak. Zodra Voetbal.nl gevuld is en operationeel werkt zullen we jullie weer informeren!



Op zoek naar ons logo?

Dan ben je op de juiste plek!
Ga dan naar onze logo & huisstijl pagina.