Ondanks bloed, zweet en tranen geen winst voor JO17-2

St Herpinia/OKSV JO17-1 – sv AWC JO17-2: 5-1

In een week waarin vooral getraind was op zuivere passing en door bewegen, was dit ook één van de drie aandachtspunten van deze oefenwedstrijd. Een deel van het team had nog goede herinneringen aan Herpinia, omdat vorig seizoen het toernooi daar gewonnen was. Oorspronkelijk was de wedstrijd om 11 uur gepland, maar door de ochtenddrukte werd de wedstrijd verplaatst naar 14.30 uur. Echter omdat dit alleen in de KNVB-app werd gecommuniceerd en AWC kennelijk geen abonnement daarvoor heeft, moest er vrijdag halsoverkop nog vervoer geregeld worden. Ook Lars kon om die reden daardoor niet aanwezig zijn. Gelukkig konden bijna alle ingeplande ouders rijden en kon Eric invallen als chauffeur.

In de warming-up was het aanvankelijk nog maar de vraag of Jan kon spelen, omdat hij nauwelijks kon lopen door een steek in een pees aan de achterkant van zijn knie. Later kwam hij wel nog in het veld, omdat hij kost wat kost zijn voetbalkwaliteiten aan zijn opa wou laten zien. Toch werd Bart als experiment naar achteren gehaald, waar hij overigens nog nooit gespeeld had. Op een egaal veld, wel met veel geel zand, kon er toen nog in de zon afgetrapt worden tegen een op het oog vrij lang team. AWC startte met Levi in de goal, Yves, Joep, Bart en Joey achterin. Op het middenveld begonnen Tijs, Pepijn en Mitch. Voorin stonden aanvoerder Chris, Jake en Wouter opgesteld. Nadat de toss was gedaan, kwam het team er pas achter dat Jort niet op de foto stond, omdat hij nog de bal aan het halen was, die in de warming-up in een weiland was beland. In de eerste paar minuten had het zoals eigenlijk iedere wedstrijd al 0-1 moeten staan, toen Chris met een mooie rush alleen op de doelman afliep. Zijn schot miste kracht en precisie. Ook de tegenstander liet iets van zich horen. Een bal werd door Yves geprobeerd over de zijlijn te laten lopen, maar de tegenstander was fysiek wat sterker en behoedde dit. In de omschakeling stond de restverdediging niet goed en kwamen de groenwitten goed weg met een bal voorlangs. Eén minuut later ontstond uit een scrimmage en twijfel over wie moest instappen een halve mogelijkheid, die door de thuisploeg over werd geschoten. Toch lag het initiatief in de eerste minuten bij AWC en werden Chris en Wouter veel weggestuurd in de diepte. Uit een goede onderschepping van Tijs, werd Chris diep gestuurd die zijn tegenstander zijn hakken liet zien, maar wederom was zijn inzet niet zuiver genoeg. Daarna kwam Herpinia beter in het spel met een aantal uitstekende spelers, waaronder de nummer 10, die fysiek oersterk was en de randjes van wat mocht opzocht en misschien iets te balverliefd was. Hierdoor miste hij af een toe een moment om een medespeler te bereiken die vrijstond. De scheidsrechter floot à la Bas Nijhuis, maar zeker niet slecht. Met name de eerstejaars spelers van AWC hadden hier een beetje moeite mee, omdat ze fysiek vaak net een paar kilootjes tekortkwamen. In de 30e minuut kreeg de spits van de thuisploeg een goede steekbal toegespeeld. Zijn inzet was weliswaar hard, maar door het midden, waardoor Levi met de voet kon keren. In de 33e minuut was er een schitterende aanval over hun rechterkant van Herpinia over meerdere schijven. De spelers van AWC kwamen overal net een voet tekort. De afwerking was echter gelukkig onzuiver. Dit laatste woord is het grootste verbeterpunt van de O17-2 van AWC. Er wordt doorgaans hard geknokt om de bal te veroveren. Zodra er echter balbezit is, is de passing onzuiver, of worden de ballen iets te paniekerig weer teruggeven aan de tegenstander. Het is geen zonde zoals in de kerk wordt aangegeven, maar wel zonde van alle moeite. De ruststand was tevens de brilstand, 0-0.

Ondanks dat de spelers in de rust aangaven dat het zuiverder moest, bleef het ontzettend slordig. Herpinia bleef echter wel heel licht de bovenliggende partij. Toch kwamen de bezoekers op 0-1, na een geweldig gechipte bal achter de verdediging van Bart op Jake, die met een Bergkampachtige aanname de hoek voor het uitzoeken had. Kort daarom probeerden beide heren het nog een keer, deze was de aanname niet Champions League-waardig. Uit een makkelijk weggegeven corner, redde in eerste instantie Levi nog op de inzet van dichtbij, maar in een mêlee van spelers belandde deze voor de voeten van de thuisploeg, 1-1. Daarna was de koek enigszins op en werden er aan de kant van AWC herhaaldelijke fouten gemaakt. Misschien waren de forse waterlanders van de wolken mede de oorzaak. Hierdoor was Danny (vader van Joey) overigens helemaal doorweekt en dat terwijl hij weer voor het eerst de vlag in de hand had genomen. Bij de 2-1 maakte Yves aanvankelijk nog een prima sliding aan de zijlijn, waarbij hij op zijn half geblesseerde arm landde en direct daarna vervangen moest worden. Maar direct uit de voortzetting kon er over de linkerkant van de thuisploeg eenvoudig doorgelopen worden. De bal werd keurig teruggelegd en binnen geprikt. Dat was in de 57e minuut. Eén minuut later was een te korte terugspeelbal, de aanleiding voor de 3-1. Aan de andere kant kreeg AWC ook voldoende mogelijkheden, maar de passing en de afronding waren niet helemaal van het gewenste niveau. Een uitzondering was nog een goede diepe bal van Pepijn op Mick, die met een sliding nog de bal op Van Basten-achtige manier probeerde binnen te glijden. Echter was de verdediger een speler met uitschuifbare benen. In de 70e minuut ging AWC 1 op 1 spelen, door Jake net achter spits Chris te zetten. Dat gaf echter wel ruimte aan de thuisploeg, die wederom over links op kwam, de bal teruglegde en bijna identiek binnenschoot. AWC was de laatste tien minuten wel weer de bovenliggende partij en werd de vrije man wel constant gevonden. Hierdoor kwamen o.a. Job, Jort en Mitch veel meer aan voetballen toe, omdat ze zo ook meer uit de duels konden blijven. Wouter moest zich nog door Joey laten vervangen met een bloedneus, waardoor het team letterlijk kan zeggen dat er bloed, zweet en tranen waren gevloeid voor deze wedstrijd. Joep had nog een keer geluk dat zijn véél te late sliding door de scheidsrechter alleen met een reprimande werd bestraft, want anders was de kleur van de kaart ergens tussen geel en rood geweest. In de 75e minuut was er nog een steekbal van Mitch op Jake. En waar normaal Jake dan de trekker wel overhaalt, lukte dit nu niet. Vlak voor tijd was er nog een volledig onnodig grabbelmoment voor de goal van AWC, waarmee de eindstand 5-1 werd bepaald. Een leerzame wedstrijd, waarbij het team helaas alleen de eerste en de laatste tien minuten het voetbal heeft laten zien waartoe het in staat is, namelijk goed verzorgd voetbal spelen met een hoge intensiteit. Over twee weken start de competitie en dan zijn 2×10 goede minuten niet voldoende voor een goed resultaat. Na de wedstrijd was er een schitterende regenboog te zien boven het veld. Kortom ook voor de O17-2 kwam er letterlijk en figuurlijk na regen weer zonneschijn.

Aanwezig: Bart, Chris©, Jake, Jan, Job, Joep, Joey, Jort, Levi, Mick, Mitch, Pepijn, Tijs, Wouter, Yves